fbpx

Een gratis cocktail voor de ultieme feel good vibe!

Er zijn wel duizend redenen waarom sporten goed voor je is maar als ik je 1 reden zou moeten geven waarom jij vandaag nog je sportschoenen aan zou moeten trekken dan is het deze:

Je bent na het sporten zo fris als een nieuw mens bruisend van de energie en voelt je gelukzalig. Je wordt er dus letterlijk gelukkiger van.

Tijdens het sporten komen er namelijk allemaal stofjes vrij. Deze stofjes zorgen er niet alleen voor dat jij je beter voelt, deze stofjes zorgen er ook voor dat je zenuwcellen (hersens zijn ook zenuwcellen ofwel neuronen) en spieren beter met elkaar kunnen communiceren. Zogeheten neurotransmitters. De elektrische prikkels tussen zenuwcellen en spieren.

De geluksstofjes

Endorfine

Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en verminderd pijn. Je natuurlijke feel good drug. Ook wel natuurlijke morfine genoemd. 

Endorfine is de snelste neurotransmitter en wordt vooral gemaakt als je pijn of stress hebt om dit te kunnen verdragen. Slimme truc van je lijf om pijnmanagement in te zetten! 

Bij een endorfine tekort gaat je lichaam op zoek naar een bron om dit aan te vullen. In de oertijd was het meest voedzame eten zoet en vet. Vandaar dat je “slechte” trek krijgt als je een tekort aan endorfine hebt. Je voelt je down en gaat snacken. Je lichaam beloont je dan met een stoot aan endorfine voor het zoete en vette eten. Als het eten dan is verwerkt en de stofjes afnemen beland je echter weer in die endorfine “down”. Een neerwaartse spiraal dus. Gelukkig is er ook een gezonde manier om een endorfine boost te krijgen! Bewegen!

Serotonine

Serotonine ook wel gelukshormoon, doet nog veel meer dan je gelukkig maken. Het reguleert je eetlust, gemoedstoestand en je slaap.

Serotonine maakt in de avond namelijk melatonine aan (je slaaphormoon) hierdoor zal je makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen wat dan weer zorgt voor een uitgerust gevoel als je wakker wordt. Je kunt de volgende dag weer vol energie en frisse moed beginnen! Dat het je eetlust reguleert komt weer goed van pas wanneer je in die “endorfine down” zit en zin in slechte snack krijgt. Bewegen zorgt dus voor dubbel dubbel voordeel hier!

Dopamine 

Dopamine zorgt er voor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft je het gevoel van beloning en maakt je blij. De werking van dopamine is gelukkig niet beperkt tot je de tijd van je workout. Je brein slaat dopamine op zodat je er even op kunt teren. Het goede nieuws is dus ook, hoe meer je beweegt, sport en workouts doet hoe meer dopamine je opslaat des te langer je er op kunt teren. Dit is triple goed nieuws gezien dopamine je humeur en concentratie verbeterd.

Al na 20 min bewegen komt deze cocktail aan stofjes vrij. De combinatie van deze hormonen geven je een gevoel van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Je voelt je trots voor het verleggen van grenzen en de fysieke uitdaging die je aan bent gegaan.

Nóg meer voordeel

Stress wordt deels veroorzaakt door piekeren. Een grote hoeveelheid stress slaan we op in specifieke spieren. We kennen allemaal de monnikskap spier waarvan de bovenkant van je nek naar je schouders loopt. Maar er is nog een spiergroep waar stress (en trauma) veelal wordt opgeslagen en dat zijn je bekkenbodem spieren. 

Bewegen verminderd de aanmaak van cortisol: het hormoon dat je lichaam door stress aanmaakt.

Tijdens het doen van sport, workout en andere fysieke oefeningen, het letten op je ademhaling of een bepaalde routine kom je letterlijk uit je hoofd. Uit je hoofd betekend in je lichaam. Je kan dan even niet meer piekeren en nadenken, er ontstaat letterlijk ruimte. Vaak zie je dan ook dat je na het sporten ineens ruimte hebt voor nieuwe ideeën, creatieve oplossingen of een verfrissende blik op een situatie: de stress is verminderd, alle gelukgsstofjes geven je een zelfverzekerd gevoel en er is weer ruimte voor creativiteit.

Deze stofjes tezamen zorgen er dus voor dat jij  je gelukkig voelt en een beter zelfbeeld hebt. Laat dat nou net mijn verborgen agenda zijn in mijn online workout programma!

Gerelateerde Artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.